Bakonybél

A Magas-Bakony szívében, a Béli-medencének nevezett völgyben elterülő falu a Zirc és Pápa között található, Zirctől 17 km, Pápától 28 km távolságban.
A falu a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet központja, egyben a Natúra 2000 hálózat része. Itt található a Bakony-hegység három legmagasabb pontja, a Kőris-hegy (709 m), a Kék-hegy (661 m) és a Nagy-Som-hegy (613 m). A mészkő felépítésű hegyvonulataiban mintegy 30 barlang alakult ki, völgyeiben pedig számos időszakos vagy állandó vízfolyás található, melyeket bővizű források (kutak) táplálnak. Közülük a legjelentősebb a Gerence-patak. A táj erdőségeit nagyrészt a bükkösök alkotják. A Bakony legjelentősebb turisztikai központja, számos turistaút kiindulási pontja.

Településtörténet

A barlangok, a sűrű erdőség, a bővizű források, a gazdag vadállomány évezredek óta nyújtottak menedéket a különböző népcsoportoknak. Honfoglaló eleink is birtokba vették a rengeteget, vallási szertartásaik helyszíneként egy-egy kimagasló sziklát, „követ” (Kertes-kő, Oltár-kő, Odvas-kő stb.) választottak áldozati oltárnak.

Fejedelmi, majd királyi birtok volt a Bakony, vélhetően kis királyi udvarház is állhatott a mai falu belterületén. A 11. század elején István király vendégeként érkezett ide Gizella királyné rokona, a később szentté avatott Günter bencés szerzetes, aki remete életre alkalmas tájat látott a Béli-medencében. Javaslatára Szent István 1018-ban kiadta a Szent Mauríciusz oltalmába helyezett Szent Benedek-rendi monostor alapító okiratát, amely a középkor folyamán virágzó monostorrá fejlődött, csak a török hódoltság idején néptelenedett el.
Újjáélesztésére a 18. század elején került sor, ezzel egy időben a rend a Felvidékről szlovák családokat telepített le a medencében, majd a század második felében német ajkú családok érkeztek. A következő évszázadokban a faeszközkészítés lett a megélhetésük alapja az erdőművelésen, az erdőben tartott állatok tenyésztésén kívül. A faszerszám-készítés kézműves hagyománya a 20. század második feléig meghatározó volt falu életében. Állandó lakosainak száma a 2022. évi népszámlálás szerint 1219 fő.
1998-ban a Pannonhalmi Főapátságból újraalapították a monostort. 2022-ben 9 szerzetes alkotta a közösséget. A Szent Mauríciusz Monostor ma is meghatározó szerepet tölt be a település szellemi és turisztikai életében, kiemelten a zenei, a kórusmuzsika területén.

Helyi látnivalók, műemlékek

BAKONYBÉLI TÁJHÁZ ÉS TAKI JÁTÉK- ÉS NOSZTALGIAMÚZEUM
bakonybelitajhaz@gmail.com.
https:/bakonybel.hu
+36 30 468 8938

SZENT MAURÍCIUSZ MONOSTOR
Elérhetőség: idegenvezetés, csoportok bejelentkezése: +36-30-900-1992; ab.vezetes@gmail.com.

Főoldal


A monostor alapításának 1000 éves évfordulójára a templom és a bencés monostor épülete teljesen megújult. Udvarában múzeumépület készült a monostor történetét bemutató kiállítással. Az arborétum és a gyógynövénykert látogatható, a műhelyekbe előzetes bejelentkezés alapján lehet betekinteni. Csoportoknak idegenvezetést, iskolásoknak múzeumpedagógiai foglalkozásokat biztosítanak. Ajándékbolt és kávézó áll a látogatók rendelkezésére.

PANNON CSILLAGDA
http://csillagda.net
2010 óta működő, csillagászatra épülő, szórakoztató turisztikai szolgáltatást is nyújtó, mintegy 800 m² alapterületű látogatóközpont. Főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, médiaterem, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások.

SZENT GELLÉRT TÉR
A templom előtti tér, egyben a falu központi tere 2021-ben teljesen megújult. Itt áll a számítógépes vezérlésű, több dallamot is játszó, 60 harangból álló HARANGJÁTÉK. Szombaton és vasárnap 16 órakor hallható.

SZENT-KÚT (BOROSTYÁN-KÚT)
A falu központjától 800 m-re található kápolna, kálvária, stációsor 14 állomással, gyalogosan, személyautóval bármikor látogatható.

TEMETŐ
A falu temetőjének központi helyén áll az ide temetett bencés szerzetesek sírhelye, kriptája. A bejárat melletti parcellában mintegy 400, az 1950-ben a bakonybéli monostorba deportált apáca nyughelye található.

Természeti látnivalók

A Szent-kút kápolna mellől induló turistaúton jutunk el a vadregényes Kerteskői szurdokba, a Gerence-patak hatalmas sziklák övezte völgyébe. Innen érjük el az Oltár-kőnek nevezett sziklatömb tetejét, amely hajdan a pogány magyarok áldozóhelye volt, s a Judit-forrást, melynek vize mintegy 40 méteres magasságból apró vízesésekkel és zuhatagokkal szalad a mélybe.
A falutól délre találjuk a Magas-Bakony legnagyobb forrását, a Tisztavíz–forrást.
A vadregényes Gerence-patak mentén, hét kilométer hosszan húzódik a Gerence-völgyi kirándulóerdő. Az odvaskői autóspihenőből közelíthető meg a 28 méter hosszú, 8-10 méter széles és 3-4 méter magas Odvaskői-barlang, amely őslénytani értéke miatt fokozottan védett. A barlang feletti sziklaképződményről szép kilátás nyílik a Vörös-János Sédre, és a Gerence-völgyre. A környék erdeit, élővilágát teljes keresztmetszetben mutatja be a Kőris-hegyet is érintő körtúra útvonal, a Boroszlán tanösvény. A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb pontja, tetején a Vajda Péter kilátóval, amelyről tiszta időben gyönyörű panoráma nyílik a Kisalföldre, a Balaton- felvidékre, az Alpokaljára és a Vértes vonulataira. A háromszintes kilátót 1920-ban állították, 2002-ben teljesen újjáépítették.
Közkedvelt úticélok a késő bronzkorból származó halomsírmezők és Bakonyújvár romjai is. Mindezen helyek könnyen megközelíthetőek az erdőterületet jól behálózó turistautakon.
A Pápa felé vezető főút mentén, az Odvaskő autóspihenőnél áll az erdészeti kisvasút megállóháza, benne a Gerence-völgyi, eredetileg Franciavágásig vezető, a kitermelt fa szállítása céljára épített vasút történetét bemutató fotókiállítással.
Hubertlaktól déli irányban, a völgy mentén található a Hubertlaki-tó, amit a köznyelv bakonyi Gyilkos-tónak nevezett el, s amely látványában az erdélyi Gyilkos-tóra hasonlít. A vaditató tavat a patak medrének elzárásával a múltszázad nyolcvanas éveinek elején mesterségesen hozták létre. A mederben megmaradtak az ott élő fák csonkjai. A tónak természetes úton betelepült élővilága van, partját a turisták és a Bakonyban előforduló vadfajok egyaránt szívesen látogatják. Szomszédságában, a Hamuházi-réten a Bakonyerdő Zrt. aktív közreműködésével jött létre a hivatásos vadászok emlékhelye 2014-ben.

Turisztikai ellátás (helyben maradó látogatók számára)

ÉLELMISZERBOLTOK:
COOP Üzletház Fő u. 22
Mini COOP ABC Pápai u. 34.
Zöldség-Gyümölcs Fő u. 18.
Peggy Market Vegyesbolt Pápai u. 72.
Mini ABC Fő u. 1. Hétvégén is nyitva tart
Bakonybéli Dohánybolt a Zöldség-gyümölcs üzletben

ÉTTERMEK:
Vadszőlő Szálló étterme Fürdő.u. 45.
Pikoló Vendéglő Kossuth u.1.
Odvaskő Panzió és Étterem Ugod-Odvaskő Pápa felé vezető műút mentén
Önkormányzati Főzőkonyha Pápai u. 7. Csak csoportoknak, előzetes megrendelés alapján

PRESSZÓ, KÁVÉZÓ:
Monostori Kávézó Szent Gellért tér 1.
Füsti Söröző Fő utca 11/A
Beli Kultúrkocsma Fő utca 4.
Borostyán Ajándékbolt és Kávézó Szent Gellért tér 9.

TÚRAVEZETÉS:
Mészner Viktor +36-30-490-8401; meszner.viktor@invitel.hu; www.bakonyibakancsos.hu
Bakony Szafari: Gyalogos és terepjárós kalandtúrák, íjászat, tereptaxi és paleo egészségtúrák Bakonybél környékén.
Schmidmajer Ákos +36-20-415-3596; info@bakonyszafari.hu; bakonyszafari@gmail.com; https://bakonyszafari.hu

KISVONATOZÁS:

DOR-BI: Bakonyvári Andor 0688-461-105; bakonyvariandor@gmail.com; https://www.bakonybel.extra.hu/dorbi.htm
TEKERGŐ: +36-20-5209740; +36-70-394-9925; dezsonebalint@gmail.com

Kapcsolódó programok
2023.11.09.-13. | Márton-nap fényei: lámpás felvonulás
Időpont: 2023.11.09.-14. (csütörtök-kedd) A német nyelvterületekről ismert Márton-napi lámpás felvonulások az elmúlt években egyre népszerűbbé válnak hazánkban is. E naphoz kötődő szokások a magyarországi születésű...
2023.09.10. | Mária-zarándoklat és Szentkúti mise, Jásd
Időpont: 2023.09.10. (vasárnap), 15 óra Helyszín: Jásd-Szentkút (SZABADTÉRI!) Jásd-Szentkút hazánk egyik legrégebbi, ma is virágzó szent helye. Már a kora vaskortól áldozóhelyként szolgált a szomszédos...
Kapcsolódó kálvária