Jásd kálvária

Kálvária bemutatása

A kálvária földrajzi koordinátái: N 47º 16,602′ E 18º 1,182′

A kálvária helyének meghatározása: A községtől délre, a Tési-fensík északi tövében áll a szentkúti kápolna. Tőle balra (ha a kápolnával szemben állunk) alakították ki 1970-ben az új szabadtéri misézőhelyet, s ennek folytatásaként a dombra felfutó kálvária stációkat.

A kálvária leírása: 14 vöröskő stáció, 3 kőkereszttel

A kálvária alapítása: 1969-1970

A kálvária építése és felújítástörténete: A jásdi Szentkút területét 1969-ben a Veszprém Megyei Tanács a Tési Törpevízmű építése és forrásfoglalása miatt kisajátította. Aláírásgyűjtés folyt ellene, országos és helyi sajtóban cikkek jelentek meg ellene, de megakadályozni nem tudták. Az egyházközség csereingatlant juttatott, ahol újra felépítették a kápolnát, szabadtéri misézőhelyet és a kártérítésként kapott összegből épült meg a kálvária is. Bár régi fényét nem nyerte vissza, de újra kedvelt búcsújáró hely lett a jásdi Szentkút és a mellett álló kálvária.

Építőmesterek: Az áthelyezett Szentkút és kálvária tervét Balassa László okleveles építészmérnök készítette. Máriahegyi József készítette a Mária szobrokat és a stációk gipsz domborműveit.

A kálváriához fűződő szokások: A község asszonyai húsvét hajnalán Magdolna-járást rendeztek. Hajnali harangszóra (reggel 5 óra) érkeztek vissza, amikor a férfiak indultat etetni. Nagypénteken délután 3 órakor végeztek papi vezetéssel keresztutat a kálvárián. Mária napkor minden évben több ezren felkeresik a szépen felujított Szentkutat és a kálváriát. Búcsújárás alkalmával csoportonként papi vezetéssel járták a keresztutat.