Jásd

Jásd zsákfalu, Várpalota, Zirc, Mór településektől 20-20 km-re a Tési domb ölelésében, a Gaja patak partján fekszik. Területe Tés, Bakonynána, Szápár és Bakonycsernye falvakéval határos.

Településtörténet

Kr. u. 1-4. században a település határában több római villagazdaság (villa rustica és villa urbina) működött.
A 10. sz. elején a honfoglaló magyar népesség telepedett le ezen a vidéken.
Az itt található Márkusvár (Mária Terézia sánc, avar sánc) félkör alakú építményei ma is megfigyelhetők. A kora Árpád-kori földvárat valószínűleg a Gaja patak mosta el.
Jásd okleveles első említése 1164-ből való: ekkor alapították a Szent György bencés apátságot, melynek létezéséről kőfaragványai tanúskodnak, (a tihanyi, veszprémi múzeumban és a helyi plébániatemplomban láthatóak). A középkorban jelentős településsé fejlődött, ezt bizonyítja Magyarország 1528-ban készült első térképe, amelyen Iayst néven ábrázolják. A kolostor és a templom a török korban elpusztult, a falu lakossága elmenekült. A Zichyek a 18. század közepén (1757) a falut újratelepítették. Azóta a településnek szlovák és magyar lakói vannak.

Helyi látnivalók, műemlékek

Minden látnivalóról (Bodzaház, Tájház, katolikus templom, Szent-kúti kápolna és nyári misézőhely, Kálvária, Poós-Malom, tematikus utak (Forog a kerék, feszületek útja) a Bodzaház Látogatóközpont, Galéria, Áruda és turisztikai információs pont honlapján talál: www.bodzahazjasd.hu

Természeti látnivalók

Avar sáncok (a Kék-túra útvonalán), Nagy-kőbánya (Bakony-Balaton Geopark terület) Feszületek és útszéli keresztek útja – 16 állomásból áll tematikus út, mely a lelki és testi felüdülést szolgálja (információ és térkép a Bodzaházban kapható www.bodzahazjasd.hu)

Turisztikai ellátás (helyben maradó látogatók számára)

Az élelmiszerboltokról, két bisztróról, lakásétteremről és 9 szálláshelyről információt a www.bodzahazjasd.hu oldalon találhat.

Kapcsolódó programok
2023.09.10. | Mária-zarándoklat és Szentkúti mise, Jásd
Időpont: 2023.09.10. (vasárnap), 15 óra Helyszín: Jásd-Szentkút (SZABADTÉRI!) Jásd-Szentkút hazánk egyik legrégebbi, ma is virágzó szent helye. Már a kora vaskortól áldozóhelyként szolgált a szomszédos...
Kapcsolódó kálvária