Zirc

Zirc város Veszprém megyében, a Zirci járás egyetlen városa, és egyben központja, „a Bakony fővárosa”. A hegy fennsíkján, a Zirci-medencében helyezkedik el. Északon a Szesztra (nővérek) – hegy, nyugaton a Pintér-hegy, dél-nyugaton a Három-hegy határolja. Területe 37,40 km². Környező települések: Nagyesztergár, Olaszfalu, Lókút, Pénzesgyőr, Porva, Borzavár. Belterületének központja 395 m tengerszint feletti magasságban fekszik, ezzel Magyarország legmagasabban fekvő városa.

Településtörténet

A település neve szláv eredetű, mint a Cuha pataké, amelynek völgyében fekszik. Értelmezésére több magyarázat is létezik: lehetséges, hogy a szürc = szív szóból származik, mint a Bakony szíve, de sokan a szürec = makkoltatás szóból eredeztetik. A település nevének okleveles említései: 1238: Scyrch, 1536: Syrcz, 1543: Czyrcz. Az első szerzetesek Franciaországból, a clairvaux-i apátságból jöttek. Zirc kezdettől fogva a ciszterci rend magyarországi központja lett, itt építették fel grandiózus méretű templomukat és a monostort későromán-koragót stílusban. Az első német telepesek 13 házát 1704-ben a kurucok felégették, 1715–25 között újabb német telepesek érkeztek és felépült az első 28 ház, ezzel megindult Zirc újjáalapítása. A telepítési szerződés 1718-ban kelt. Az anyakönyvek tanúsága szerint az új, német anyanyelvű lakosok az 1710-es évektől különböző helyről érkeztek: t.k. Heinrichauból, Hitzingből, Iglauból, Coburgból, Landshutból, Linzből. Több nyelvjárást beszélő, különböző szaktudású (építőmesterek, iparosok, földművesek) és kultúrájú népesség alkotta Zirc társadalmát a 18. század első felében. Lakosainak jelentős része iparos, ács, tetőfedő, üveges és építőmester volt, akik az egész Dunántúlon jó hírnévnek örvendtek. Sokan foglalkoztak faszerszámok és asztalosmunkák készítésével. A lakosság nem iparos része a föld művelése mellett fuvarba járt, vagy meszet égetett. Az 1990 óta eltelt időben a település látványos fellendülésen ment át. Ma Bakony fővárosa egy kb. 7000 lakosú kisváros.

Helyi látnivalók, műemlékek

ZIRC INFORMÁCIÓS PONT:
8420 Zirc, Rákóczi tér 10. (Reguly Antal Múzeum )
https://www.zirc.hu
https://turizmus.zirc.hu
https://turizmus.zirc.hu/en
https://www.facebook.com/ZIRC-Turizmus

BAZILIKA:
Az apátsági templomot 1732-ben kezdték építeni a sziléziai Heinrichauból érkező ciszterci szerzetesek, 1752-ben szentelték föl. Az országosan is kiemelkedő jelentőségű templom főoltára Magyarország legnagyobb barokk stílusban készült oltárépítménye. A templom egy élő szerzetesközösség liturgikus otthona, s egyben Zirc városának plébánia-temploma is. www.zirciapatsag.hu facebook.com/ZirciApatsag.

ZIRCI APÁTSÁGI MANUFAKTÚRA:
A sörfőzés hagyományát modern eszközökkel támasztották fel 2015-ben. A tradíció és az innováció kettőssége, ami egyedivé teszi őket a piacon. Az autentikus környezetben, a kézi munkaerő, valamint a legmodernebb digitális technológia ötvözésével születik meg a valódi apátsági sör. Elérhetőségek: Tel: +36 30 190 4300 (hétköznap 7.30-15.30) E-mail: iroda@zircimanufaktura.hu www.zircimanufaktura.hu zircimanufaktura.hu/index.php/sorgyar-latogatas/

MTM BAKONYI TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUMA:
A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma 1972-ben, hazánk egyetlen vidéki természettudományi szakmúzeumaként jött létre Zircen. bakonymuzeum.nhmus.hu facebook.com/bakonyiterm…

REGULY ANTAL MÚZEUM ÉS NÉPI KÉZMŰVES ALKOTÓHÁZ:
A Zirc főterén álló Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az 1766-ban épült, barokk lakóházban, az ún. „Dubniczay-házban” kapott helyet, hiszen a védett műemléket Reguly Antal szülőházaként tartják számon. A tematikus múzeumként működő intézmény tevékenysége Reguly Antal (1819-1858) munkássága köré szerveződik.

A „Regulyversum-mindent Regulyról” állandó kiállítás 2022-ben elnyerte az Év Kiállítása címet. Az épületegyüttesben helyet kapott a Népi Kézműves Alkotóház is, amelynek célja, hogy a régióban hagyományosan megjelenő kézművességet, mesterségbeli tudást átadja az embereknek. A Bakonyra jellemző népi kismesterségek (fazekas, szövő, bognár, kovács, mézeskalácsos) műhelyeiben rendszeresen tartanak bemutatókat, foglalkozásokat, tanfolyamokat is. A múzeum őrzi a zirci születésű Bér Júlia festő-és grafikus által alapított és a pályatársai munkáiból idővel több ezer darabosra duzzadó képzőművészeti gyűjteményt is. Az időszakos kiállítóteremben helytörténeti, művészeti,
néprajzi kiállításokat rendeznek. A Reguly Múzeum Kávézó egyedülálló hangulattal, finom kávéval és az ikonikus műemléképület együttes által körülölelt belső udvarral várja a felfrissülni vágyó vendégeket.

www.regulymuzeum.hu
facebook.com/regulymuzeum

Természeti látnivalók

ARBORÉTUM:
A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt. A 18 hektáron fekvő, angolkertnek is nevezett „fás-kert” alapítása a 18. század második felére tehető.
Zirci Ciszterci Apátság, Látogatóközpont 8420 Zirc, Rákóczi tér 1.
Tel: +36 88 593 675
E-mail: turizmus@ocist.hu
www.zirciapatsag.hu
https://facebook.com/ZirciApatsag

PINTÉR-HEGYI PARKERDŐ TANÖSVÉNY:
Zirc város belterületétől észak-nyugatra található, a Zirc és Porva közti közút északi oldalán. A parkerdő bejáratánál kialakított parkolóban a személyautókkal meg lehet állni. A területen jó növekedésű, szép, középkorú és idős gyertyános tölgyes és bükkös faállományok helyezkednek el. Területén 5 km hosszú tanösvény mutatja be a környék geológiáját, növény- és állatvilágát. A Pintér-hegy nevében hordozza a pintér-kádár mesterséget, ugyanis a szóban forgó területen van az az összefüggő tölgyfaerdő, amelynek kivágható egyedeiből a boros hordók készültek. A Parkerdő és a Tanösvény egész évben, a jelzett utakon szabadon látogatható.
VERGA Zrt. 8200 Veszprém, Jutasi út 10.
Tel: +36 88 591 510
E-mail: info@verga.hu
http://www.verga.hu/

KILÁTÓPONTOK:
A Zirc és Borzavár közötti útról visszatekintve szép rálátás nyílik az apátsági épületegyüttesre, valamint a mögötte található Arborétumra.
https://turizmus.zirc.hu/list-page/297-kilatok-kilatopontok

TÚRAÚTVONALAK:
A Zirc központjában található „0 km-es bakancstól” indulnak a Magas-Bakonyi túraútvonalak és a kék-piros-sárga-zöld jelzéseket követve eljuthatnak a kirándulók a Bakony legszebb részeihez. Az Országos Kéktúra 2 szakasza is érinti Zircet (OKT 08 és 09): Városlőd-Zirc (41,4 km), Zirc-Bodajk, Csókakő vmh. (60 km)
http://www.kektura.hu/okt08.html
http://www.kektura.hu/okt09.html
https://turizmus.zirc.hu/list-page/321-turautvonalak

TAVAK, FORRÁSOK:
https://turizmus.zirc.hu/list-page/280-tavak-forrasok

Turisztikai ellátás (helyben maradó látogatók számára)
Kapcsolódó programok
2023.11.09.-13. | Márton-nap fényei: lámpás felvonulás
Időpont: 2023.11.09.-14. (csütörtök-kedd) A német nyelvterületekről ismert Márton-napi lámpás felvonulások az elmúlt években egyre népszerűbbé válnak hazánkban is. E naphoz kötődő szokások a magyarországi születésű...
2023.06.24.-2023.09.24. | Fából készült szakrális szobrok seregszemléje
Időpont: 2023.06.24.–2023.09.24. Kiállítás-megnyitó: 2023.06.24. (szombat) 18.30 Helyszín: Zirc, Ciszterci Apátság A Zirci Apátság műemlékkönyvtárának művészi fafaragásai a helyi fafaragó mesteremberek szaktudásáról tanúskodnak. Ennek a szakértelemnek állít emléket...
Kapcsolódó kálvária