Lókút

Lókút (sváb nevén: Rossbrunn) mintegy 500 fős település a Magas-Bakonyban. A Bakony második legmagasabban fekvő települése. Veszprém 20, Zirc 11 km-re található.

Településtörténet

A falu nem újra telepített, hanem új telepítés volt 1759-ben. Először 20 szlovák családot bízott meg a település kialakításával Esterházy János. Hamarosan megérkeztek azonban azok a német („sváb”) férfiak és családjaik, akik 1771-ben Óbányán megkezdték egy új üveghuta építését, majd abban az üveggyártást. Idővel a falu lakossága teljesen elnémetesedett. Szorgalmas, rendezett környezetükre büszke családok alkották azt a zárt közösséget, melynek tagjai több mint kétszáz évre visszamenőleg helyben tudják visszavezetni családfájukat.

Helyi látnivalók, műemlékek

Marton-Zámori kastély:
Az 1830-as években épült kastély udvarában egy 590 cm körátmérőjű mamutfenyő is áll. A főbejárata melletti falon Kossuth-emléktábla. 1849 nyarán Kossuth Lajos itt rejtegette néhány hétig három kisgyermekét, Ferencet (keresztapja a „haza bölcse” Deák Ferenc), Vilmát és Tivadart (keresztapja az „árvízi hajós” Wesselényi Miklós).

Nepomuki Szent János kápolna:
A csehországi Nepomukban született Nepomuki Szent János Csehország, a folyók, hidak, halászok, bányászok védőszentje, a gyónási titok vértanúja. A kápolnát az 1762-ben a csehországi Karel Klyma üvegfúvó mester és a cseszneki Esterházyak által kötött szerződés alapján épített óbányai üveghuta csehországi mestereinek leszármazottja, Bertalan Terézia építtette 1812 – 1820 között. Az akkori Lókút és Óbányapuszta közti út mellett épített kápolnának a szoborrésze látható ma is.

Szentháromság-szobor:
1907-ben a Lókútról Amerikába kivándoroltak emeltették. Az ebben az évben kivándorolt 89 személy többsége szlovák és német anyanyelvű volt. Az 1910. évi országos népszámlálás adatai alapján a község 1753 főnyi lakosságából 193 személy élt külföldön. (Bem utca 57-59.)

Szent Mihály templom:
A jelenleg is álló templom 1868-69-ben épült a kor építészeti ízlésének megfelelően neogótikus-romantikus stílusban. Az építkezésről sajnos semmiféle írásos dokumentum nem maradt fenn. A 18×7,7 m-es alapterületű templomot Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték, s ezért Lókút község búcsúját szeptember 29-én, Szent Mihály napján tartják. A templom előtti téren található kőkeresztet, mely a lókúti hívek önkéntes adományaiból készült, 1886. május 4-én szentelték fel.

Természeti látnivalók

Vitéz Bertalan Kilátó – Papod tető:
A Vitéz Bertalan Árpád kilátó a 644 méter magas Papod hegyen, a Bakony harmadik legmagasabb pontján található. A kilátó gyalogosan közelíthető meg Lókút és Hárskút települést között a hegytetőn kialakított parkolóból. A parkolótól a kilátó 1,6 km távolságra esik. Másik megközelítési lehetőség is van, Lókút irányából, valamint Eplény irányából. Lókút irányából az erdőn keresztül irányító táblák, míg Eplény irányából a piros turistajelzés, valamint térképes tájékoztató táblák segítik a megközelítést. A közel 20 m magas kilátó 15 m-es legfelső pihenőszintjéről csodálatos 360°-os körpanoráma tárul elénk. Tiszta időben látható a Balaton, a tanúhegyek, a Somló, a Magas- Bakony, Székesfehérvár, valamint északi irányban még a Pannonhalmi Bencés Apátság is. GPS koordináta 47.181838, 17.855830

BAKONYBÉL: piros háromszög, majd zöld út/ Máriaút
ZIRC: piros háromszög
OLASZFALU: piros háromszög, piros út

Turisztikai ellátás (helyben maradó látogatók számára)

A faluban COOP bolt működik.
Szent Rita Vendégház,
Deres Panzió,
Hűvösvölgy Vendégház.

Kapcsolódó programok
2023.11.09.-13. | Márton-nap fényei: lámpás felvonulás
Időpont: 2023.11.09.-14. (csütörtök-kedd) A német nyelvterületekről ismert Márton-napi lámpás felvonulások az elmúlt években egyre népszerűbbé válnak hazánkban is. E naphoz kötődő szokások a magyarországi születésű...
2023.09.17. | Versek a Kálvária tövében 2.
Időpont: 2023.09.17. (vasárnap) 11.30 óra Helyszín: Lókút, Kálvária (SZABADTÉRI!) Lókúton, a Bakony belsejében éppen 110 évvel ezelőtt, 1913-ban épült meg a Kálvária. Az évforduló alkalmából 2023....
Kapcsolódó kálvária