Bakonybél kálvária

Kálvária bemutatása

A kálvária földrajzi koordinátái: N 47º 15,091′ E 17º 43,745′

A kálvária helyének meghatározása: Bakonybél régi kálváriája a falu déli szélén, a Szőlő-hegy délnyugati, a falu felé eső magaslatán állt. Az 1880-as években épült új kálváriát (az előzőtől délre) a Borostyán-kút feletti hegy gerincére építették.

A kálvária leírása: 14 stáció, 3 kereszttel lezárva

A kálvária alapítása: 1850-es évek

A kálvária építése és felújítástörténete: A Borostyán-kút melletti zarándokhely bővítését keresztút építésével már 1855-ben tervbe vették, de a megvalósítás az 1880-as évekig váratott magára. Az anyagi fedezetet Fojtényi Kászony bakonybéli perjel adománya jelentette, míg a község lakossága vállalta magára az építés munkálatait. Az új kálváriát 1884. október 31-én szentelte fel Borbély Kornél főapáti helynök.

A stációsor 14 állomása szintén a 19. század közepén készült el. A téglaépítésű „bildstock”-ba helyezett, korábban színesen festett fémlapra készült képek a 2012-es restauráláskor (korrózióvédelmet követően) fekete bevonatot kaptak.

A szikla kápolnára néző oldalában egy hasadék áll a Lourdes-i Mária szoborral.

A Szent-kút környékét 1996-ban a falu lakosainak összefogásával rendezték, ekkor alakították ki a dísztavat, és állították partjára Orpa Szabó István Szent Gellért szobrát. 2012-ben szintén közadakozásból időtálló restauráláson esett át a kápolna, majd 2019-ben az önkormányzat rendezte, térköveztette a környéket, újrafalaztatta a három forrást összefogó medencét, amely napjainkban keresztelések helyszíne is. Oldalfalában helyezték el a Szent Gellért legendájából ismert Szent Gellért, a szarvasborjú és a farkas történetét megjelenítő, Csikai Márta által készített domborművet.

Építőmesterek: Az építkezést a bakonybéli és a környező falvak katolikus lakossága.

A kálváriához fűződő szokások: Nagycsütörtökön este sokan kimentek, főleg legények a Borostyán-kúthoz, és csak késő éjjel tértek haza. A kápolna mellett ilyenkor tüzet raktak. Régebben szalmából készített, favázra erősített bábut is vittek magukkal, amely szerintük Pilátust jelképezte. E bábut tűzön elégették.