2023.03.26. | Requiem 32 fiatal életért

Időpont: 2023.03.26. (vasárnap)
Helyszín: Olaszfalu, r.k. templom

A rendezvény az 1945 márciusában Olaszfaluban meggyilkolt 32 helyi fiatalnak állított emléket, akiket – ártatlan áldozatként – a szovjet hadsereg katonái mészároltak le a világháború utolsó napjaiban.
A megemlékezés napján Dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét az olaszfalui templomban, ezen a Tihanyi Bencés Apátság kórusa működött közre. A mise után Ovádi Péter országgyűlési képviselő részvételével megemlékezés és koszorúzás volt a templomkertben.

A megemlékezés után a Via Calvaria program keretében meghirdetett média- és rajzpályázat eredményhirdetésére és díjátadásra került sor a helyi iskolában, amit agapé követett. A művészeti pályázaton közel 100 diák vett részt az ország különböző iskoláiból, a szívszorító történelmi eseményt és a béke üzenetét magas színvonalon megjelenítő nyertes rajzok, filmek és animációk itt tekinthetők meg.

https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2023/03/az-olaszfaluban-sortuzzel-elvett-32-elet-uzenete

Olaszfalu történetét a II. világháború idején egy tragikus esemény pecsételte meg, melynek a néhai plébános, Mozsgai József  Fájdalmas Péntek című könyvével állított emléket.

A II. világháború utolsó szakaszában a Vörös Hadsereg előnyomuló csapatai Veszprém megyén vonultak keresztül. 1945. március 22-én Olaszfalu térségében ellenállásba ütköznek, folyamatos támadási sorozatuk révén Felsőpere felől estére elfoglalták a falut. Olaszfalu férfi lakosságának tekintélyes része otthonától távol katonai szolgálatot teljesített. Az otthon maradottak bezárkóznak, pincéikbe húzódnak, de március 23-án (pénteken) reggel beindult a megszállók gyilkos gépezete. A községben megjelenő szovjetek sok helyen belelőttek a házakba, azok kigyulladtak. Az emberek pincékbe, padlásokra bújtak, hogy megmenekülhessenek. A mészárlásnak egy nap alatt 32 ártatlanul kivégzett fiatal férfi esett áldozatul. A halottakat közös sírba téve csak 25-én, virágvasárnap, egyelőre egyházi szertartás nélkül tudták eltemetni, miután a gyilkos csapatok elvonultak. A meggyilkolt fiatalok egyházi búcsúztatására április 8-án került sor.

A könyv ide kattintva érhető el: Mozsgai József: Fájdalmas péntek

A meghirdetett Rajz- és zeneművészeti, vizuáltechnikai verseny győztes pályázatai:

„Abszolút győztes”, 1. helyezett:
„A nap, amikor a szív meghasadt”
Készítették:
– Oldal Szonja (6.o.),
– Rada Milán (7.o.),
– Lázár-Veres Eszter (8.o.)
Székely József Református Általános Iskola, Szentmártonkáta

Audiovizuális kategória 1. helyezett:
„Animáció a mártírokért”
Kovács Tibor 8. oszt. (Ajaki Tamási Áron Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény, Óvoda és Bölcsöde)
Audiovizuális kategória „Különdíj”:
„A háború nem játék!”
Szereplők:
a Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda 8.b. osztályos tanulói
– Galambos Richárd,
– Hári Márton,
– Németh Kornél,
– Nyári Ferenc,
– Török Dániel.
Tanári segítség: Gödri Dániel

Megosztott „1. helyezett díj”:
Schleinig Adél („Da Pacem Domine”), Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola
Megosztott „1. helyezett díj”:
Szabó Márton („Legyen béke!”), Ferences Gimnázium, Szentendre
Megosztott „2. helyezett díj”:
Solymos Flóra
Megosztott „2. helyezett díj”:
Szabó Kíra
Megosztott „3. helyezett díj”:
Bihari Bianka
Megosztott „3. helyezett díj”:
Papp Luca Sára
„BALATON-DÍJ” kategória:
Orsovai Gréta, Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest.
„KÜLÖNDÍJ” kategória:
Répcelak, Móra Ferenc Általános Iskola
Fotók az eseményről

A rajzverseny győztes répcelaki csapata – a barnagi önkormányzat felajánlásaként – a tanév vége előtt, 2023. június 12-én háromnapos osztálykirándulásra Barnagra érkezett. 18 diák és két kísérőjük, az Szalai Szabolcs osztályfőnök és a versenyre felkészítő Jagadics Mónika tanárnő a Faluház vendégszállásán szálltak meg, a három nap alatt közös túrán, játékokban és (a korai jó időnek köszönhetően) balatoni strandoláson is részt vettek. A kiránduláson készült képek itt láthatók.

Fotók az eseményről